Facebook

Topsport kan niet meer zonder hightech

Topsport kan niet meer zonder hightech Amersfoort - 28 december 2006.  De tijd dat resultaten bij het hardlopen louter en alleen bepaald werden door lichamelijke prestaties lijkt met de komst van geavanceerde hightech producten die de sporter tegenwoordig ten dienste staan voorgoed achter ons te liggen.

In laatste decennia van de vorige eeuw ondergingen kleding en schoenen reeds aanpassingen aan de hoge eisen die topsport stelt. Met de komst van geavanceerde navigatiemiddelen die tevens lichaamsfuncties bewaken heeft hightech definitief zijn intrede gedaan in de loopsport.

Ultra-atlete Ria Buiten weet als topsporter inmiddels als geen ander wat navigatie voor de loopsport kan betekenen. De frêle Biddinghuizense loopt vele tientallen kilometers per week, maar schroeft voorafgaand aan een wedstrijd het aantal kilometers doorgaans flink op.

Tijdens haar laatste grote loop, de ruim tweeduizend kilometer van het Rondje Nederland in 2005, had ze grote problemen de juiste route te volgen. Regelmatig verdwaalde ze, met als gevolg dat ze vele kilometers omliep.



Ook tijdens de dagelijkse trainingen raakte ze in het verleden regelmatig de weg kwijt. ‘Dan liep ik ergens in Zuidelijk Flevoland in het buitengebied van Zeewolde en had werkelijk geen idee meer waar ik was. Aardedonker is het ‘s nachts in de polder. Je kunt dan prachtig de sterrenhemel zien, het is een heel aparte ervaring om in het donker te lopen. En uiteindelijk kom je in Nederland altijd binnen afzienbare tijd weer bij een stad of dorp uit en kom je wel weer thuis. Maar voor een uitgekiend trainingsschema is verdwalen niet ideaal.

Voor Ria bleek de Garmin Forerunner 301 uitkomst te bieden. Het handzame apparaat dat ogenblikkelijk waarschuwt als van de route wordt afgeweken, werd haar ter beschikking gesteld door Sailtron uit Houten, de Nederlandse importeur van Garmin.

Ook atlete Lorna Kiplagat wordt door Sailtron voorzien van de modernste navigatieapparatuur. ‘Ik ben bepaald niet technisch en heb wel iets moeten overwinnen om het apparaat daadwerkelijk te gaan gebruiken’, aldus Ria Buiten, ‘maar ik zou nu niet meer zonder kunnen’.

Ria Buiten (52) bereid zich inmiddels voorzichtig voor op een volgende grote uitdaging. Ze heeft zich opgegeven voor de Trans Europe Footrace, een hardloopwedstrijd die in 2009 gelopen gaat worden en voert van het zuiden van Italië naar de Noordkaap. Van extreme hitte naar bittere kou, door vlaktes en heuvelachtige gebieden, over de hoge bergtoppen van midden Europa. Een race die zich kenmerkt door uitersten. Het spreekt voor zich dat alleen de absolute wereldtop aan ultra-atleten zich voor deze onmenselijke race inschrijft. Maximum aantal deelnemers is veertig. De inschrijving is bijna gesloten en atleten uit vijftien landen hebben zich reeds aangemeld. Tot nu toe hadden nog maar twee vrouwen het lef het inschrijfformulier te retourneren. Een van hen is de Biddinghuizense Ria Buiten.



Over ruim achthonderd dagen gaat de Trans Europe Footrace van start. De totale afstand die in vierenzestig dagen gelopen moet worden is 4500 kilometer. Kortste etappe: 44 kilometer. Langste etappe bijna 95 kilometer. Gemiddelde afstand per dag: 70 kilometer. De atleten slapen onderweg in sporthallen. Dat is, naast de klimatologische en geologische ontberingen die de atleten te wachten staan, bepaald geen luxe. ‘De meeste atleten hebben, net als ik,vaak last van maag- en darm problemen. Daar zal ik mee te maken krijgen. Dan zal er bij al die atleten dagelijks de nodige lichamelijke verzorging van voeten en spieren moeten plaatsvinden. Het lijkt me trouwens bepaald geen feest om met veertig mensen in een sporthal te moeten slapen. Er zullen ongetwijfeld snurkers bij zijn. Misschien dat ik probeer een klein tentje te regelen waarin ik kan slapen’.

Tijdens de Trans Europe Footrace zal Ria Buiten, zoals het er nu uit ziet, gebruik gaan maken van het allernieuwste snufje op navigatiegebied, de Garmin Forerunner 305. Een slank en handzaam navigatiesysteem in geheel nieuw vormgegeven behuizing. De uiterst gevoelige SirfStar III GPS ontvanger navigeert ook onder dicht bladerdek en tussen hoge gebouwen. Tijdens het lopen wordt Ria’s gezondheid in de gaten gehouden door FR 305, die ondermeer hartslag en aantal verbrande calorieën registreert. Een USB interface aansluiting maakt data transfer naar de laptop mogelijk.

‘Ik ben ervan overtuigd dat het voor mij mogelijk is de Trans Europe Footrace tot een goed einde te brengen, al is de afstand van 4500 kilometer zelfs voor de meest geoefende ultra-atleten ter wereld een uitdaging’, beweert Ria, inmiddels oma van twee prachtige kleinkinderen. ‘Ik ben een kilometervreter, dat weet ik van mezelf. Zes marathons achter elkaar lopen is voor mij een probleem. Tegen de warmte in het zuiden zie ik meer op dan tegen de kou die ik in het noorden van Europa zal moeten trotseren. Ik hou van kou en regen.



Mijn navigatiesysteem geeft me tijdens het lopen de zekerheid dat ik niet zal verdwalen en dat het goed gaat met mijn lichaamsfuncties. Dus hoef ik me alleen maar te concentreren op het hardlopen. Ik kijk er erg naar uit deel te nemen aan de Trans Europe Footrace. Nooit gedacht dat zo’n atechnisch iemand als ik nog eens verslingerd zou raken aan geavanceerde techniek’

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Deze website is gerealiseerd en gesponsord door Sybit | Software op Maat i.s.m. BHZNet.nl

Realisatie: Sybit - Software op Maat