Facebook

Ria Buiten schenkt € 30.000,- aan VU

Ria Buiten schenkt € 30.000,- aan VU Amersfoort - 14 september 2009.  Ultra-atlete Ria Buiten uit Biddinghuizen heeft de opbrengst van haar Stichting Ria’s Run overhandigd aan de artsen van het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Met het geld, een bedrag van € 30.000,- wordt onderzocht hoe het komt dat sommige Leukemiepatiënten wel goed reageren op chemotherapie en anderen niet.

Zelf haalde Buiten €22.500,= op. Dit bedrag is aangevuld met:
 • €2.500 van Theo, Theo en Jan;
 • €2.500 via de opbrengst van de marathon van Amersfoort (met name Bibliotheken Eemland);
 • €2.500 van de Stichting Leukemie.

  Vanuit het Zuid Italiaanse Bari liep Ria Buiten in het voorjaar van 2009 naar de Noordkaap, met als onderbreking een ziekenhuisopname vanwege ernstige bloedarmoede. Totale afstand van de loop was maar liefst 4500 kilometer. Voeg de trainingskilometers daar aan toe en de teller komt waarschijnlijk in de buurt van de 10.000 kilometer, die Buiten voor dit project liep. Zij werd bij haar inzamelingsactie bijgestaan door de Brabantse atleten Theo Kuijpers, Jan Nabuurs en Theo Cloosterman, die ook meededen aan de Trans Europe Footrace.

  Motivatie
  Aan motivatie geen gebrek; Ria’s zoon heeft Leukemie. De opbrengst van al dat hardlopen, maar liefst € 30.000,- werd afgelopen donderdag door Ria zelf naar het VU Medisch Centrum gebracht. De artsen Dr. Sonja Zweegman en Prof. Dr. Peter Huijgens toonden zich blij verrast met deze financiële bijdrage aan hun onderzoek.  Omgeving
  Ria werd door de artsen geïnformeerd over het doel waaraan het geld besteed gaat worden. Al geruime tijd onderzoeken de beide artsen hoe het komt dat sommige patiënten goed reageren op chemotherapie en andere patiënten niet. Men vermoedt dat dit komt door de omgeving van de Leukemiecellen. Een speciaal voor dit onderzoek ontwikkelde machine onderzoekt welke eiwitten er door de Leukemiecellen worden uitgescheiden. De artsen hopen met de uitkomsten van het onderzoek chemotherapie gericht te kunnen aanpassen aan de behoefte van de patiënten en zo te komen tot meer mensen die de ziekte overleven.  Persoonlijk op de hoogte
  De beide doktoren zegden toe Ria persoonlijk op de hoogte te zullen houden over de resultaten van het onderzoek. Ria benadrukte tijdens de bijeenkomst in het VU Medisch Centrum dat zij dit bedrag niet in haar eentje bijeen heeft gebracht. "Dit is alleen mogelijk gemaakt door alle sponsors, donateurs, vrijwilligers en niet in de laatste plaats de Brabantse atleten". Van haar werkgever, Schaap Holland BV, kreeg Ria financiële steun en bovendien twee maanden doorbetaald verlof om aan de loop mee te kunnen doen. "Ik ben iedereen die, op welke wijze dan ook, aan dit project heeft meegewerkt, ontzettend dankbaar", aldus Buiten.

  Niet hersteld
  Nu, bijna drie maanden na de finish op de Noordkaap, is Ria Buiten nog steeds niet geheel hersteld van deelname aan enorme hardloopwedstrijd. Lange afstanden lopen lukt nog niet. Ook de andere deelnemers aan de race kennen dit probleem. Herstellen van zo’n prestatie duurt lang. Ook Ria’s bloed is nog steeds niet helemaal in orde. Plannen voor een nieuwe uitdaging beginnen echter al wel weer voorzichtig op te borrelen bij de ultra-atlete. ‘Dan ga ik weer lopen voor de strijd tegen Leukemie’, laat ze alvast weten. De artsen uit de VU zullen haar dan medisch goed in de gaten houden, om te voorkomen dat ze weer bloedarmoede krijgt, zo zegden zij toe.

  Klik hier voor alle foto's

  Stichting Ria's Run

  Bron: BHZNet.nl
  << Terug naar overzicht
 • Deze website is gerealiseerd en gesponsord door Sybit | Software op Maat i.s.m. BHZNet.nl

  Realisatie: Sybit - Software op Maat