Facebook

Ria Buiten vol vertrouwen aan de start

Ria Buiten vol vertrouwen aan de start Amersfoort - 19 april 2009.  ‘Ik zal op zondagmorgen 19 april om 9.00 uur vol vertrouwen aan de start verschijnen’, zo laat de Biddinghuizense ultra-atlete Ria Buiten daags voor aanvang van een van de zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld telefonisch weten.

Met ruim vierenhalf duizend kilometer voor de boeg staat ze te popelen om aan de immense hardloopwedstrijd te beginnen. ‘Ik ben in topconditie!’

Volgens Ria moet Bari (93.000 inwoners), de startplaats van de enorme voettocht, wel de lelijkste stad van Italië zijn. Veel afschuwlijke gebouwen, niet veel aan. Om aan het klimaat te wennen is Ria begin deze week al gearriveerd in deze zuid-Italiaanse stad. Verbleef ze tot nu toe samen met haar partner Trond Sjåvik nog in een hotelletje, na de start van de race zullen de omstandigheden een stuk minder plezierig zijn. In tot slaapzaal omgebouwde sportzalen met dunne matrasjes op de vloer brengen de deelnemers aan de Trans Europe Footrace na het leveren van een topprestatie de nachten door. Zweetvoeten, stinkschoenen, ruikende sportkleding en snurkende mannen; Ria kan er maar beter snel aan wennen, want de komende drieënzestig dagen zal ze er iedere nacht mee te maken krijgen.

Behalve een enorme karavaan met lopers en hun helpers rijdt er ook een medisch team mee naar de Noordkaap. Artsen zullen enkele deelnemende atleten dagelijks onderzoeken, om zo te weten te komen welke invloed de extreme sportprestaties die de deelnemers iedere dag leveren op hun gezondheid hebben. Ook Ria is uitgebreid door de medische molen geweest. Zo is er een MRI-scan van haar lichaam gemaakt en wordt er regelmatig bloed afgenomen. Ook moet ze iedere dag een uitgebreide vragenlijst invullen. Gedurende de race zullen er dagelijks onderzoeken plaatsvinden.

Morgen de start dus, van het evenement waar ze zo lang voor getraind heeft en waar ze zo intens naar heeft toegeleefd. De race van haar leven. Het weer in Italië is gunstig. Wel wat wind van zee, maar gelukkig niet te warm, want het is bekend dat Ria daar niet goed tegen kan. Maar met ongeveer 20˚ C moet de eerste etappe voor haar goed te doen zijn. De route die op de eerste dag gelopen wordt is met 57 kilometer relatief kort, de gemiddelde afstand per dag is namelijk 70.1 kilometer. Rustdagen kennen de ultralopers niet, er wordt vierenzestig dagen achter elkaar gelopen. Er wordt gestart om 9.00 uur (de rest van de race wordt er gestart om 7.00 uur). Van Bari lopen de atleten noordelijk naar Barletta. Ria succes!

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Deze website is gerealiseerd en gesponsord door Sybit | Software op Maat i.s.m. BHZNet.nl

Realisatie: Sybit - Software op Maat