Facebook

Ria Buiten – Een korte kennismaking

Hoe komt iemand er toe ultra-atleet te worden? Bij Ria Buiten (1954) uit Biddinghuizen, ging het min of meer ‘vanzelf’. Ze begon pas met hardlopen toen ze vijfendertig jaar was. Omdat ze gestopt was met roken en bang was dik te worden, besloot ze een rondje om het voetbalveld te rennen. Ze kon destijds niet vermoeden welke gevolgen dit eerste rondje hardlopen voor haar zou hebben.

De volgende dag liep ze twee rondjes om het voetbalveld en na een week waren het er tien. Het hardlopen beviel haar goed en een jaar later liep ze haar eerste marathon, natuurlijk in Rotterdam. Ze kan het zich nog goed herinneren. Die eerste marathon viel niet mee. ‘Nooit meer’, waren haar woorden na afloop en ze weet nóg hoe pijnlijk haar voeten toen aanvoelden. Nu, vijftien jaar later, traint ze gemiddeld 150 tot 200 kilometer per week en weet ze echt niet mee hoeveel marathons ze op haar naam heeft staan. In elk geval veel meer dan honderd. Hardlopen is een deel van haar leven geworden en een marathon is al lang geen uitdaging meer. Ultra-atlete Ria Buiten loopt wel eens zes marathons achter elkaar.

Bescheiden als ze is, roemt Ria Buiten nooit over haar prestaties als ultra-atlete. Toch behoort ze in haar tak van sport bij de top. Ze heeft geen sponsor, geen trainer, geen medische begeleiding. Een dieet houden doet ze niet. Een schril contrast met veel andere Nederlandse topsporters. Ze geniet landelijk geen grote naamsbekendheid, maar haar prestaties rechtvaardigen dat wel. Naast een fulltime baan en de dagelijkse trainingen blijft er maar weinig vrije tijd over voor Ria. Of het nu regent, sneeuwt of waait, nooit slaat ze een training over. Want open is haar leven.

In 2005 gebruikte Ria haar loopkwaliteiten om geld in te zamelen voor een goed doel. Ten bate van kinderen met een stofwisselingsziekte liep ze in een maand het Rondje Nederland, ruim tweeduizend kilometer.
In 2009 heeft Ria Buiten haar loopkwaliteiten opnieuw aangewend voor een goed doel, de strijd tegen Leukemie. Met deelname aan de Trans Europe Footrace, een hardloopwedstrijd met veertig deelnemers van het zuidelijkste puntje van Italië naar de Noordkaap, heeft ze zoveel mogelijk geld iingezameld om de strijd tegen deze vreselijke ziekte te steunen. De opbrengst was maar liefst € 30.000,-- voor het VU MC om onderzoek te doen naar leukemie.

Ook in 2012 wil Ria zich inzetten. Ze doet mee met de TEF 2012: van Denemarken naar Gibraltar. Wilt u haar steunen en sponsoren?

Stort uw donatie op rek.nr. 65 69 32 945 St. Leukemie.nl te Amersfoort o.v.v. Ria's Run.


Deze website is gerealiseerd en gesponsord door Sybit | Software op Maat i.s.m. BHZNet.nl

Realisatie: Sybit - Software op Maat